fbpx

Jak vybrat (správný) difuzér?

„Poradíte mi prosím, jaký difuzér si mám vybrat? Je toho moc a já nemám čas to všechno projíždět.“ To je velmi častá otázka v mé motivační skupině . Pojďme se na výběr difuzéru, který Vám bude sloužit i vonět, podívat zblízka.

Abyste se mohli ponořit do výběru konkrétního difuzéru, je třeba si zodpovědět na začátek pár základních otázek:

  1. Jaký je Váš finanční strop? 
  2. Budete difuzér používat i pro děti?
  3. Jak velkou místnost má difuzér ovonět?
  4. Jaké máte představy o designu? 
  5. Má Váš difuzér zvlhčovat vzduch?

Takže – zpomalte tempo (já vím – není čas a je to těžké), zastavte se a klidně si toto napište. Až to budete mít, můžete se vrhnout na lustrování e-shopů.

Difuzér nebo se zvlhčovačem vzduchu?

Difuzér a difuzér se zvlhčovačem vzduchu jsou v aromaterapii dva rozdílné pojmy a také se s nimi jinak zachází. Posuďte sami z infografiky:

Tip 1: Difuzér

Na obrázku ten vlevo :- ) Je od francouzské značky FLORIHANA. Mám ho doma už rok a půl a …

… A jsem s ním spokojená. Umístila jsem ho do koupelny, nechávám pootevřené dveře, aby vůně proudila volně také na chodbu. Mimochodem – víte, že první dojem z toho, jak to u Vás doma voní, je podle vědců silnější, než jestli máte uklizeno? V tom případě – uf, můžu být klidná:

VÝHODY:

  • vůně je fakt stálá, sytá, plná,
  • dlouho vydrží,
  • regulace – můžete si regulovat intenzitu vůně, rozmezí mezi jednotlivými difuzémi i to, jak dlouho bude difúze probíhat.

NEVÝHODY:

  • desing – to je upřímně dost propadák,
  • a hlučnost (fakt nejde neslyšet).

CENA: 1.799 Kč u Aroma – Ateliéru

Tip 2: Difuzér se zvlhčovačem

Na obrázku ten vpravo 🙂 S Juráškem milujeme difuzéry se zvlhčovačem vzduchu. Trh je jich plný. Je z čeho si vybírat. O tom, který se zabydlí u Vás doma, často rozhoduje design. My máme ten difuzér, který vidíte na titulní straně tohoto článku (plus 4 další).

My s Juráškem si aromaterapii chceme vychutnávat, užívat si ji – chceme, ať nás prostě baví. A s difuzéry se zvlhčovačem vzdcuhu to jde – stačí si večer pohrát s nastavením, zda má difuzovat pořád nebo jen v intervalech, nebo volit donekonečna barvičky či lapat pusou mlhu z difuzéru vycházející 🙂

Ok, trošku těch praktických informací:

VÝHODY:

  • velké množství na výběr
  • designové kousky, které potěší oko
  • pro děti jsou zdrojem větší hravosti
  • můžete zapojit hydroláty – top vlastnost pro děti do 1 roku (protože do 1 roku nedoporučuji – mimo akutní stavy – používat ÉO)
  • nižší cena

NEVÝHODY:

  • vůně není zdaleka tak stálá a sytá jako s difuzéru
  • je třeba vybrat takový, který se při převrhnutí nevylije.

CENA: různá, od Nobilisu na fotce 979 Kč.

Tip 3: Nehroťte ultrazvuk

V aromaterapii panují rozdílné názory na používání difuzérů, které fungují na bázi ultrazvuku (tzv. ultrasonické difuzéry). Říká se – dle ORL lékařů – že tyto difuzéry poškozují citlivý sluch dětí, především těch do 5 let.

Nedokážu říci, na kolik je toto tvrzení pravdivé z vědeckého úhlu pohledu, nicméně vnímám, že zvuk ultrasonického difuzéru v akci nemusí být vždy příjemný. Především miminka – a vysoce citlivé lidé (tzv. hypersenzitivní lidé, jak o nich krásně hovořila v Kongresu Autenticita Alena Wehle), mohou reagovat zvýšenou citlivostí.

Problém je v tom, že na trhu je 99% difuzérů ultrasonických (pokud chcete do difuzéru přidávat vodu, éterické oleje, případně hydroláty). Ty difuzéry, které nefungují na bázi ultrazvuku, jsou čistě difuzéry (viz. infografika v článku) a do nich přidáváte pouze a jedině éterické oleje.

Jak to vyřešit prakticky? 

Bude Vám to možná znít jako příliš flegmatické, ale můj tip zní – nehroťte to a zachovejte selský rozum. Všeho moc škodí a nic se nemá přehánět má i v lidovém rčení hluboký význam. Takže:

  • používejte i ultrasonické (ultrazvukové) difuzéry,
  • vnímejte, jak na Vás působíje Vám s nimi příjemně nebo Vás ruší, 
  • pozorujte, jak na ultrasonický difuzér reaguje Vaše dítěje v pohodě nebo ho to dráždí? 
  • vyhněte se blikání a měnícím se barvám – tohle je podle mého názoru mnohem více dráždivé na už tak stresem drážděnou nervovou soustavu, zvlášť u citlivých dětí si koledujete minimálně o neklidné spaní, časté buzení a naříkání,
  • užívejte si to – Vy, partner i dítě. Vůně Vás mohou sbližovat, přivádět k sobě, a to je potřeba vždy, nejen v této zvláštní době.

Pokud se chcete do světa vůní a mindfulness ponořit hlouběji, ráda budu Vaší průvodkyní, například v online programu Přičichněte k aromaterapii, kde získáš základy aromky od A do Z na jistotu, beze strachu, že „to nebude fungovat, nebo co když to bude smrdět.“

Těším se na Tebe uvnitř.

S láskou,

Terez

Jsem milovnice vůní a emocí - ukazuji cestu, jak se díky aromaterapii dostat do vlastního středu. Přidáte se?

Tereza Krčmářová

Máma alchymistka
Jsem máma tří úžasných dětí (Jiřík má 7 let, Martínek rok a půl, Eliška 6 měsíců), a protože je to někdy hustej frkot, provázím ostatní maminky na mateřské světem vůní a všímavosti tak, aby se z toho všeho nezbláznily :-) Učím to, co žiju. Žiju to, co učím. Skrze sebe léčím Tebe. Vím toho taky hodně o "nejsem dost dobrá, nemám na to, nezasloužím si a musím držet a jít s davem" - a hlavně, umím to moc hezky odnaučit - jednoduchou, ale funkční cestou pro Tebe i pro mě. Přidej se! S láskou, Tereza
Komentáře
  1. Nevím si rady, který vybrat... napsal:

    Dobrý den, mohla bych prosím poprosit o radu? Sháním difuzér se zvlhčovačem vzduchu. Líbí se mi od Nobilis, ale má napsáno místnost o 20m2. Potřebuji difuzér do pokoje, který je 50 m2 a vysoké stropy (pokrovní byt, mezonet)… Mám shánět difuzery co jsou nad 50m2 – 80 m2, aby byl vzduch v místnosti OK. Děkuji moc za pomoc, hezký den. Jana

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *