fbpx

Stromové esence PLATBOS: 3 důvody, proč je mít doma

Vracím se z kurzu Platbos I. a chci Vám toho tolik říct. Vím ale, že je nutné začít od začátku. Začtěte se do článku a přijďte na kloub tomu, co jsou to esence a rozprašovače Platbos a inspirujte se z mých 3 krásných, humorných i těžkých zkušeností, díky kterým jsem 100% pochopila, že Platbos k nám domů patří a patřit bude.

Co je to Platbos?

Platbos je prales, nacházející se na samotném jižním cípu Jihoafrické republiky. Les, který se stal domovem jedné rodiny – rodiny milující stromy, přírodu, samostatnost, svobodu i naciťování se na mocnou sílu stromů. V čele rodiny stojí Melissa, která ručně vyrábí stromové esence a rozprašovače značky Platbos. 

Stromových esencí i rozprašovačů je celkem 13, z toho 7 je čakrových, ostatních jsou mezičakrové. Víme, že vše je v lidském těle (a nejen tam) propojeno, takže všechny esence ovlivňují všechny čakry – protože když „pohnu“ na těle a na duši v jednom místě, logicky se to promítne na místě druhém. Stromové esence se užívají nejčastěji vnitřně (do malého množství vody, případně s opatrností pod jazyk), rozprašovače se stříkají na hrudník, kolem sebe a s hravostí s nimi nahradíte chemické parfémy i mastící olejové parfémy 🙂 Není to žádná složitost, žádná zbytečná věda, a přitom nám dokáže Platbos změnit život od základů.

Jak Platbos působí?

Jednoduše a stručně – vysokovibračně. Každý máme svou vibraci – nízkou, vysokou, pozitivní, neutrální, negativní, příjemnou, nepříjemnou. Říkejme si tomu každý tak, jak chceme a v aktuální chvíli potřebujeme. Důležité je vědět, že Platbos stromové esence a rozprašovače ovlivňují lidi i zvířátka na úrovni fyzické, psychické i emoční. 

Zkušenost 1. – Stěně nekňourá

4.4. nám umřela Fifinka, morčátko, které jsme měli 11 dní. Pro Vás možná nuda nebo „no a, ježíši?“, pro nás důležitý milník v životě lidském, protože jsme si s Juráškem u-vědomi-li, jak moc chceme nového pejska. Respektuji, že v životě neexistují náhody a všechno má svůj význam, proto cítím, že nám Fifi umřela, aby uvolnila místo pro Bertíka – francouzského buldočka, kterého jsme si přivezli od zkušeného chovatele (a fakt ne z množírny) přesně 11 dní po smrti Fifi. Já vím, buldoček, zlatý důl pro veterináře, krásná povaha a mazel pro nás. 

Jenže… ta štěňata většinou děsně kňučí, pláčou a kvikají, protože chtějí zpátky svojí maminku. Nebudu Vám kecat a na rovinu řeknu, že náš Berťajs je prostě buldoček jak vyšitý, rozumějte „salámista“ – takže když si ho uplatíte kouskem žrádla nebo pohlazením, klidně by se k Vám přestěhoval. To jen tak pro začátek, já to mám ráda na férovku. Ale, jak to, že se mi u něj Platbos osvědčil?

Víte, já jsem spací medvěd. Sotva zalehnu, tak spím. Takže jsem fakt nechtěla (ano, zcela sobecky říkám) poslouchat zběsilé kňourání. Když jsme si pro Bertíka jeli, vzala jsem sebou esenci Strom útěchy (Safroon Wood). To je esence vhodná pro:

  • jemné, něžné, citlivé duše, 
  • které zažívají odloučení, 
  • a můžou se cítit zmateni, 
  • taky je to může bolet, 
  • a taky z toho můžou být docela dost odbouchnutí. 

Bertíkovi jsme tedy v autě s Juráškem nakapali po 1 kapce za každé ouška, sotva jsme ho do auta naložili. Doma zase, a takhle jsme to udělali do večera celkem 4x. Výsledek? Spokojeně chrupkající štěně už od prvního dne. Žádný stesk, žádné slzy, žádné kvikání, na druhé straně pohoda, klid a radost z přijímání.

Protože máme doma ještě jednoho raťafáka – desetiletého bígla Matesa – mu jsem kapala po dobu jednoho týdne celkem 4 kapky do vody jinou esence – Strom klidu (Cherry Wood), který mu velmi pomohl ulehčit etapu sžívání se, protože:

  • zklidňuje a tím pádem uvolňuje,
  • přináší vnitřní klid, 
  • stírá slzy, 
  • rozhání napětí. 
  • a podporuje touhu užívat si život na plný pecky. 

Výsledek? Simbióza. Víc netřeba dodávat. Mládí a stáří, barevný a černě-žíhaný, dědoušek a mimino, to jest dualita, která se nádherně doplňuje.

 

Zkušenost 2. – Dítě a já bez afektu

Podruhé narovinu – jsem svobodná maminka jednoho úžasného syna, který mi občas leze děsně na nervy. Omlouvám se, pokud někomu sundávám růžové brýle, ale fakt nejsem matka zn. ideál. Fakt ne. A jo – i já zařvu, i já chytnu rapla, i já umím být hysterická. Ale:

  • nebiju, protože je mi to děsně proti srsti – to se jdu radši vyvztekat, vybít nebo vydýchat do koupelny, malý to slízávat fakt nemusí, jsem odpůrkyní násilí (na dětech, zvířatech, přírodě, na sobě sama),
  • omlouvám se – protože poklenout, když vím, že jsem udělala chybu, je pro mě důležité. Dělat chyby je lidské, a dospělácké zase je se postavit a převzít za ně zodpovědnost. Takoývm krásným vedlejším účinkem pak je slušně vychované dítě, které jedná podle svého uvážení a ne ze strachu (protože vzdor z něho autority vymlátily),
  • zvědomím se – nehledejte zas složitosti, prostě si uvědomím, že spousta věcí je holt můj problém (ať se mi to líbí nebo ne) a jsem to já, kdo na sobě bude muset máknout. Moje dítě je úžasným zrcadlem a až já nebudu mít afektované raplíky, nebude je mít ani on. Až já nebudu řvát, nebude řvát on. Až já se zstavím předem a začnu mluvit, i Jurášek přijde a třeba v klidu řekně – „hele mami pojď, teď mě zlobí, že nemám Tvou pozornost,“ místo aby se měnil v Satana 🙂

Teď Vás vrátím zase o chlup do reálu – Jurášek je mazel, cítí se v bezpečí, není zlomený, je sebevědomý a konečně – potřebuje být se mnou, což se projevuje mimo jiné tak, že nechodí do školky. Nebýt mé rodiny a mé onlajnové voňavé lásky, nemohla bych si tento svobodně-voňavý život dovolit (o tom zas příště). Nechci se omlouvat – a vlastně to ani nepotřebuji, nejsem před soudem a nikdo jiný nechodí v mých a Juráškových botách – ale občas je docela pochopitelné (nebo logické?), že bouchnu. I když mě bude mnohem líp, když bouchat nebudu. Jsem ale taky mámou naslouchající, vnímavou a akční – nenechám svého syna trápit a jdu (i s ním) proti systému. Jsme jiní. Oba. A?

A… ono to chce někdy:

  • zklidnit, 
  • pročistit a stáhnout negaci pryč dolů a šup olalááá co nejdál, 
  • vytvořit si vlastní cestičku pryč ze situací, ve kterých nám není dobře,
  • a zůstat klidnými i když jsme „jen“ sebou samými (prča je, že tohle je někdy to nejtěžší). 

K tomu jsem Juráškovi nasadila (po poradě s Platbos afirmačními kartami) už zmíněný Strom klidu (Cherry Wood). Kapala jsem mu ho do 4x denně po 4 kapkách do vody a dala vychlampat. A Juri? Spokojený, uvolněný, komunikativní, otevřený, s jiskrným úsměvem…. teda ne, že by takovým nedokázal být předtím, ale teď je to ještě hezčí 🙂

Zkušenost č. 3 – Já, celistvá!

Trošku zakvízujem, jo? Cítili jste se někdy vnitřně rozervaní? Zažili jste někdy stav, kdy jste se museli zastavit, abyste se ujistili, že jste to pořád Vy? Báli jste se někdy fakt hluboce, všeho a všech? Já jo, a není to tak dávno. 

Ano, jsem hodně akční, ulítáná, chaotická. Někdy to zvládám (ve fázi Panny a Matky luxusně), ve fázích před a při menstruaci (v Kouzelnici a Vědmě) značně hůře. Nedávno jsem za sebou nechala docela husté období – smutek, pocit tíže a strachu z budoucnosti, vnitřní hledání sebe sama i touha se odpojit s on-line světa a někam vyfičet, daleko, daleko… To jsou jen útržky.

Jóga mě zdržovala a nedokázala jsem se v ní zkldnit. Dech byl tak mělký a rychlý, že jsem se na něj – radši – nesoustředila. Výmluvy silnější. Chtělo to rychlé, snadné a přitom efektivní řešení – spásný nápad čili Strom celistvosti (Milkwood). Tušila jsem už před kurzem u Evičky Zeithamlové z Platbosu, že tohle je naprostý základ – a dobře jsem cítila, protože:

  • strom celistvosti spojuje pidi-midi kousíčky do jedné krásné mozaiky,
  • uzemňuje (dost důležité!), 
  • dodává nám sílu právě skrze ukotvení,
  • dává vale pesimismu,
  • a ukazuje nám, že jsme to my, kdo můžeme – a máme – převzít zodpovědnost za svůj život, za své činy i slova a dojít tak k jinakosti.

Jak jsem užívala? Vnitřně – kapala jsem si také 4x denně 4 kapky do vody a pila, pila a pila 🙂 Úlevu jsem cítila velmi rychle, takovou jemnou, přitom velmi silnou a hlubokou. Cítila jsem uzavření určitých etap a teď mi možná (ne)budete rozumět – otevírání nových bran 🙂

Věřím, že jste si i Vy v článku našli to pravé pro sebe teď a tady a že si Platbos najde cestu k Vám – domů, do srdce, do duše.

PS: Aby se Vám na cestu nastupovalo lépe, snadněji a s podporou, přijměte mé pozvání ke sledování online Kongresu plného vůní – Aromaterapie na léto. Bude tam mj. mluvit Eva Zeithamlová na téma „Cestování s Platbos(em)“  – dotkneme se tématu, kdy je v létě rozprašovač a kdy esence, jak podpořit děti, aby i na dovči byly autentické a jak podpořit ženy, aby ani v záplavě chystání nestaly se hysterickými 🙂 Na Kongres se snadno zaregistrujete ZDARMA tady >> 

Jsem milovnice vůní a emocí - ukazuji cestu, jak se díky aromaterapii dostat do vlastního středu. Přidáte se?

Tereza Krčmářová

Máma alchymistka
Jsem máma tří úžasných dětí (Jiřík má 7 let, Martínek rok a půl, Eliška 6 měsíců), a protože je to někdy hustej frkot, provázím ostatní maminky na mateřské světem vůní a všímavosti tak, aby se z toho všeho nezbláznily :-) Učím to, co žiju. Žiju to, co učím. Skrze sebe léčím Tebe. Vím toho taky hodně o "nejsem dost dobrá, nemám na to, nezasloužím si a musím držet a jít s davem" - a hlavně, umím to moc hezky odnaučit - jednoduchou, ale funkční cestou pro Tebe i pro mě. Přidej se! S láskou, Tereza
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *