fbpx

MENSTRUACE jako čas zastavit se?

Nezkrotná chuť přejídat se čokoládou. Emoce tak nestabilní, že bychom nejraději křičely i na nevinného mravence. Vyrážky na obličeji všude, kam se podíváme. Za to chuť na muže? Žádná! Vsadím se, že to zná každá z nás. Viva, vítejte měsíčky 🙂

Teď vážně. Když se řekne menstruace, co se Vám vybaví? Co Vám vyskočí na mysli? Já bych si ještě loni v létě odpověděla: „Šmarjááá, už zase?“ Už ne. Už to mám jinak. Naštěstí.

A něco Vám prozradím…

Nejdříve si to přiznejme: „Jsme cyklické!“

O jeden z mých největších AHA momentů se postarala Miranda Gray ve své knize Cyklická žena. Právě tam jsem byla schopna poznat – a následně pochopit – proč jsem někdy tak, ehm, divná? Nebo spíš aktivní i unavená, ochotná přiblížit se ostatním i absolutně stažená do sebe, krásná i „neatraktivní“, čilá i líná, jídlo jemně uzobávající i nenažraná….? Zkrátka, taková jsem já. Cyklická žena jak má být 🙂

To máte tak. Každá žena se 4x za měsíc promění v jinou ženu. Krásné, že? Nás ženy totiž výrazně ovlivňuje menstruační cyklus. Ten má 4 fáze:

  1. dynamická – očišttěná po menstruaci
  2. expresivní-  atraktivní a plodná ovulace
  3. kreativní- „oblíbené a neviditelné“ PMS
  4. reflektivní – menstruace.

Právě tyto fáze svého cyklu jsem si začala v létě 2017 více uvědomovat a rozhodla jsem se, že na ně zaměřím svou pozornost. Pak jsem narazila na online kurz Cyklická jóga pro čtyři bohyně v Tobě z dílny úžasné Alice Mičunek. Zamilovala jsem se, zase. O Cyklické józe a Alici Mičunek u mně ještě hodněkrát uslyšíte, tak teď šup na tu menstruaci, dokud mám pisatelskou slinu na klávesnici.

Jaro, léto, podzim, zima. I taková je Žena.

Znáte fázi Vědmy?

Fáze Vědmy neboli reflektivní fáze přichází s menstruací, tedy 1. den cyklu. Trvá 6 – 7 dní.  A čím je typická?

  • my ženy se stahujeme do sebe a nemáme moc zájem o okolí,
  • jsme unavené a zaujímáme pomalejší tempo,
  • potřebujeme odpočívat a načerpat nové síly.

Co když to dokážeme respektovat?

  • olalááá, pak jsem úžasné :-),
  • přichází k nám nové nápady a vize,
  • jsem hluboce intuitivní,
  • dokážeme se snadněji přenést do meditace a ztišení mysli,
  • snáze nalezneme podstatu věcí.

Fáze Vědmy je skvělá pro zapisování nápadů a vhledů

7 důvodů, proč si (už) vychutnávám Vědmu:

  1. Protože se těším, až si s Aličkou zacvičím jógovou sestavu pro fázi Vědmy  – je to tak úžasný relax, že se i při jemných bolestech v podbříšku usmívám, protože to uvolnění těla ve Vědmě je úžasné.
  2. Chodím brzy spát. Většinou stihnu usnout dřív, než můj 3 letý syn.
  3. Konečně nemám v hlavě myšlenkový kolotoč. Mysl je tichá, jemná a konečně se mne nesnaží ukamenovat.
  4. Když dokážu setrvat v odpočinkovém módu, přichází ke mně úžasné vhledy, nápady i inspirace, které v následujícím měsíci dokážu zužitkovat.
  5. Masíruji sebe sama. Menstruace je pro mne obdobím, kdy dokážu otočit strany a vůněmi, oleji a masážemi hýčkám sebe sama. Dokážete si představit, jak neskutečně uvolňující je jemná a respektující masáž menstruujícího bříška?
  6. Naslouchám. Jsem empatická. Nejvíce to vidím na vztahu k mému synovi. Miluji, když mám menstruaci. Ikdyž si myslím, že jsem respektující máma (možná až moc), při menstruaci respektuji nejvíce – dokážu se zastavit, vypnout své Ego a v klidu se zeptat „OK, co potřebuješ, Lásko?“ a pak jen nerušeně poslouchám, co můj učitel říká. 
  7. Jsem pomalá. Konečně se neřítím s hlavou dávno někde venku a zadkem ještě dlouho doma. 🙂

Co se stane, když Vědmu nerespektuji?

Odpověď je jednoduchá. O-nemoc-ním. To je vlastně také důvod, proč píšu tento článek. Už jsem pochopila, že honit se každý den, celý den, všech 28 dní svého cyklu ve stejném tempu je hloupost. Takhle není moje (ani Vaše) tělo stavěné. My ženy se měníme, fungujeme v cyklech. Proto jsem pro muže tak těžko pochopitelné, tak komplikované a tak nesnesitelné.

Ta nemoc se projevuje u mne většinou:

  • totální únavou až vyčerpáním,
  • nebo dýchacími obtížemi.

A protože jsem svou únorovou Vědmu nevyslyšela, poslala mi jasný vzkaz. Zůstala jsem 3 dny doma, ležet skoro jako lazar, se zrušenými masáži klientů i jednou přednáškou. Jak jsem si poradila se zánětem průdušek a zaraženou rýmou, to bude můj další článek zde na blogu – sledujte 🙂 Ale abych Vás dlouho nenapínala, prozradím Vám moje top oleje, které mi pomáhají.

TIPY na dýchací potíže:

  • Benzoe (Styrax benzoin) – tenhle éterický olej, který voní jako rumová pralinka, je naprostý božan. Já ho miluju a jsem toho názoru, že by ho měla mít doma každá žena, která je na mateřské „dovolené“ a zmítá se někdy v emočním zmatku, je skvělý na relaxaci, uvolnění podporuje odhlenění,
  • Citron (Citrus limon) – skvěle pročistí a dezinfikuje vzduch, zabraňují množení bakterií. Já oceňuji především jeho schopnost řešit duševní přetlak, když na nás myšlenky dotírají,
  • Eukalyptus radiata (Eucalyptus radiata) – když se Vám nechce nic a nikdo řešit a prostě potřebujete jen fungovat, je jakýkoliv Eukalyptus ideální volbou.

Jen tak být a volně dýchat? Že je to boží? 🙂

Kdysi jsem menstruaci nesnášela. Brala jsem ji jako limit, něco, co mně obtěžuje. Dnes jsem vděčná, že ji mám, svou fázi Vědmy. Čistím se, zastavím se, naladím se na sebe. Menstruace otevírá prostor pro cestu k sobě a vůně mohou být skvělou oporou.

No a poučení na závěr? Odsuňte pryč přesvědčení, že musíte všechno stíhat a být dokonalá. Kašlete na to a dovolte si být alespoň jeden týden v klidu a pohodě. Hýčkejte se. Tělo se Vám odmění 🙂

zdroj fotografií: www.zenyzenam.cz a www.pixabay.com

Jsem milovnice vůní a emocí - ukazuji cestu, jak se díky aromaterapii dostat do vlastního středu. Přidáte se?

Tereza Krčmářová

Máma alchymistka
Jsem máma tří úžasných dětí (Jiřík má 7 let, Martínek rok a půl, Eliška 6 měsíců), a protože je to někdy hustej frkot, provázím ostatní maminky na mateřské světem vůní a všímavosti tak, aby se z toho všeho nezbláznily :-) Učím to, co žiju. Žiju to, co učím. Skrze sebe léčím Tebe. Vím toho taky hodně o "nejsem dost dobrá, nemám na to, nezasloužím si a musím držet a jít s davem" - a hlavně, umím to moc hezky odnaučit - jednoduchou, ale funkční cestou pro Tebe i pro mě. Přidej se! S láskou, Tereza
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *