fbpx

S vůněmi k čertu

Kterak u dětí vzbudit úzkost, strachy, noční pomočování? Jak nejrychleji a spolehlivě vyvolat děs v očích? Už jste na své dítě poslali čerta? Přináším pohled na skutečnou Mikulášovou tradici, názor kontaktní mámy na strašení čertem a tipy nejen na voňavé směsi pro děti, aby Mikuláše přečkaly bez úhony.

Skutečná Mikulášova tradice

Že Mikuláš naděluje 5.12. kupu ovoce (v tom lepším případě) a  jeho pobočníky jsou Anděl a čert, víme snad všichni. Že jsou děti často zaheněné, imunitně oslabené, po spořádání mikulášských sladkostí, ví každý osvícený rodič a „káže alternativní“ pediatr. Ale kde se vzala skutečná tradice Mikuláše, to už je pro mnohé velkou neznámou.

Mikuláš je uznávaný světec, který se narodil roku 300 a působil jako biskup v Myře (dříve Lýkie, dnes Turecko). V době pronásledování byl uvězněn a týrán. Zemřel 6.12. (mezi lety 345 – 351 n.l.). Kult sv. Mikuláše jako přítele dětí, zajatců, ochránce a pomocníka v nouzi se šíří Evropou od 8. století z Ruska. Podoba Mikuláše, jak jej známe dnes, k nám dorazila ve 14. stol. z německého Porýní, kde se ujal zvyk, že Mikuláš navštěvuje děti a přináší jim drobné dary.

Tradici jsme pokřivili

Ještě teď se mi svírá hrdlo a staví husí kůže, když si vybavím, jak jsme loni cestovali úžasnou parní lokomotivou na Valašský jarmark do Býliny. Jarmark byl úžasný, ale z těch čertů, kteří řádili na náměstí, se chtělo na místě čůrat i mě. S mužem a tchýní jsme se schovávali do postranních uliček, kdykoli jsme slyšeli hromotný řev čertů a drnčení jejich řetězů. Vybavily se mi vzpomínky, když na mě naši posílali čerta. Panebože, jak já se bála! Vzpomínám si, jak jsem jednou Mikuláši a čertovi otevřela dveře přímo já a strachy jsem se schovala v povlečení peřiny. Naši mě pak dlouho doma hledali a já jsem špatně dýchala. Když nad tím tak přemýšlím, své pocity vám tady nenapíšu – sama je nemám zpracované.

Teď jsem matkou 3 letého syna Juráška. Jedno vím – říkám ano Mikuláši a Andělu, a důrazné ne čertovi. Nepřipadá mi v pořádku, jak se oslava sv. Mikuláše zvrhla v moralizování, hodnocení, výhružky, strašení. Já vím, můj syn rozhodně není Andílek a musím uznat, že někdy jsem fakt vděčná za chápavé pohledy našich sousedů v domě, když má Juri svou chvilku a vyvádí na chodbě, že mu vážně nedovolím vzít si gumáky do -3 stupňů. Ale nedovolím, aby k nám přišel „borec“ převlečený za čerta a děsil mi ho tak, aby se z toho začal počůrovat (jak se bohužel přihodí mnoha jiným dětem právě po mikulášské nadílce). Nedovolím, aby mého syna někdo deptal a morálně snižoval, ještě tak pod záštitou dobra a pak mu zcela ujetě podal balík Kinder vajec.

Nejsem dokonalá matka, dělám chyby, v době PMS mi připadá, že se dopouštím celé řady chyb. Při každém uspávání mu šeptám do ucha „Miluji Tě, Lásko“. Obejmě mě, dá mi pusu a s úsměvem na rtech spí. Snažím se mu vtípit, že Andělé existují a chrání nás a že existuje dobro i zlo, ale obojí je v pořádku. Ovšem čert v pořádku není – myšleno jakkoli vám tato věta vyzní.

Jak se voňavě připravit?

Jako kontaktní máma jsem zastánkyní komunikace. Myslím si tedy, že je fajn mluvit i o mikulášské tradici, i o čertovi. Kde je komunikace, není prostor pro domněnky a strach.  Pomůže vám s tím dokonale aromaterapie a Bachovy esence, které působí rychleji v zátěžových situacích. Vezmeme to po pořádku.

Směs: „Zvládám strach“

  • Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) 3 kapky – největší nositelka bezpečí, jistoty, péče, archetyp vroucího objetí;
  • Meduňka lékařská (Melissa officinalis) 1 kapka – ideální vůně pro děti, zj. ty, které jsou trýzněné (ne, to není nadsázka);
  • Geránium růžové bourbon (Pelargonium graveolens) 2 kapky – jistota, důvěra v druhé, emocionální podpora, dovolit si plakat.

Zkusili jste si představit, jak se dítě bojí čerta?

Směs: „Věřím si“

Dlouho jsem přemýšlela, jak téma sebevědomí uchopit u dětí. Samy o sobě si totiž věří, dokud to v nich my dospělí nezadupeme. Nyní doporučím recept, který podporuje odstup + nadhled, protože i tímto přístupem lze dosáhnout důvěry v sebe za každé situace:

  • Pomeranč (Citrus sinensis) 3 kapky – pozitivní přístup, optimismus, nebát se říct o pomoc, o objetí;
  • Mandarinka červená (Citrus reticulata) 3 kapky – citrus nejvhodnější pro děti – téma vnitřního dítě, rozpor v sobě, melancholie;
  • Eukalyptus staigeriana (Eucalyptus staigeriana) 2 kapky – po vůni byste neřekli, že je to eukalyptus, pomáhá zpracovat strachy a úzkosti, skvěle povznáší a uvolňuje.

Směs v noci: „Hysteráček“

Touto směsí jsem se velmi inspirovala od Gabriela Mojaye v době, kdy jsme se s Juráškem dávali oba dohromady po pobytu na oddělení JIP novojičínské nemocnice:

  • Geránium růžové bourbon (Pelargonium graveolens) 2 kapky – hluboká emoční opora, jemnost a síla v jednom;
  • Vetyver (Vetiveria zizanoides) 2 kapky – uzemňuje, vede k opravdovým prožitkům, dodává energii po vyčerpání;
  • Růže damašská (Rosa damascena) 1 kapka – když trauma, tak růže :-), vhodná všude tam, kde nám bylo ublíženo, kde se cítíme zraněni.

Všechny uvedené směsi doporučuji namíchat takto:

  1. do inhlační tyčinky a dávat jemně přivonět kdykoliv si dítko vzpomene a bude cítit potřebu. To je vhodné při akutních obtížích, inhlační tyčinka je pohodlná, její použití rychlé, dítko  může sebou nosit tyčinku do školy i školky a nacházet v ní oporu kdykoli to bude cítit,
  2. nebo jako tělový a masážní olej – smíchejte éterické oleje a přidejte rostlinný olej lisovaný za sutdena. Ideální je, pokud sáhnete po mandlovém nebo meruňkovém oleji jako základu a doplníte makovým nebo třezalkovým na podporu psychiky. Masírujte, mazlete se, hlaďte, koupejte.

Dotek a bezpečná mateřská náruč jsou léčivější, než si myslíme

Tip: domácí inhalační tyčinka

Možná se vám to bude zdát jako „prkotina“, ale já se často setkávám s tím, že lidé začnou být nejistí ve stylu „no jóóó´, ale je nemám tu tyčinku koupenou, to nepůjde, to je škoda.“ Všechno jde – proto ráda předávám informaci, že si tyčinku snadno vyrobíte sami doma  – stačí vám k tomu čistá lahvička (třeba lékovka), ideálně o obsahu od 10 ml do 50 ml. Do lahvičky nakapejte směs éterických olejů, kterou jste si vytvořili, a přidejte do poloviny lahvičky sůl. Růžová himalájská krásně vypadá, ale není to nutné – jde o bezpečné zředěné éterických olejů, ne okrasu 🙂 Protřepejte a máte připraveno k použití. Žádná věda to není, viďte?

Bachovy esence na Mikuláše:

  • Rescue remedy („krizovky“) ve formě pastilek, spreje nebo kapiček – s tzv. krizovkami mám skvělé zkušenosti, naposledy se sprejem při stavu hlubokého strachu u syna (článek čtěte zde);
  • esence Mimulus – strach, který dokážeme pojmenovat;
  • esence Aspen – strach z neznámého důvodu („nic mi nehrozí, přesto se bojím“)
  • esence Rock Rose – hluboké strachy, stav paniky,
  • nebo esence Cherry Plum – strach ze ztráty sebekontroly („nezvládnu to“, „zase budu brečet“)

Jak na to?

  1. Krizovy esence zde doporučuji pro dítě zvlášť, samostatně; 
  2. a/nebo esence, které vám připadají blízké pro stav vašeho dítěte (nebo vás) – můžete užívat samostatně nebo smíchat dohromady (např. jen Mimulus nebo Mimulus + Aspen nebo Krizoky + Mimulus atd.) K namíchání potřebujete čistou 30 ml lékovku (vyvařenou, pokud nemáte originální Dr. Bacha) – kápnete 2 kapky esence, 4 kapky Krizové esence, pokud jste se pro ni rozhodli – a zalijete čistou pramenitou vodou bez bublin (ne z kohoutku, ne převařenou). Dítku podáváte 4x denně 4 kapky esence.

Pokud vás zaujaly voňavé směsi v tomto článku, ale nejste si jisti, jak je prakticky namíchat, třeba vám do vašich voňavých začátků pomůže můj eBook zdarma 7 mýtů o aromaterapii. Stáhněte si ho (nebo doporučte ostatním) zde

A pokud vás láká možnost mít přehledně zachycené účinky Bachových esencí v myšlenkové mapě, stahujte si ji zdarma zde

Přeji vám a vašim milovaným dětem na pohodu strávený svátek sv. Mikuláše,

Tereza*

 

(zdroj fotografií: pixabay.com, info o sv. Mikuláši: www.vira.cz) 

Jsem milovnice vůní a emocí - ukazuji cestu, jak se díky aromaterapii dostat do vlastního středu. Přidáte se?

Tereza Krčmářová

Máma alchymistka
Jsem máma tří úžasných dětí (Jiřík má 7 let, Martínek rok a půl, Eliška 6 měsíců), a protože je to někdy hustej frkot, provázím ostatní maminky na mateřské světem vůní a všímavosti tak, aby se z toho všeho nezbláznily :-) Učím to, co žiju. Žiju to, co učím. Skrze sebe léčím Tebe. Vím toho taky hodně o "nejsem dost dobrá, nemám na to, nezasloužím si a musím držet a jít s davem" - a hlavně, umím to moc hezky odnaučit - jednoduchou, ale funkční cestou pro Tebe i pro mě. Přidej se! S láskou, Tereza
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *